
Rouw- en verliesbegeleiding
Rouw- en verliesbegeleiding
Elke ervaring rondom iets wat nooit meer zal worden zoals het ooit was kun je zien als verlies. En bij verlies hoort rouw. Veel van dit soort ervaringen kunnen we, met wat hulp van onze omgeving, verwerken. Soms lukt dat niet en verdien je meer. Meer ruimte, meer tijd en meer begeleiding. Misschien omdat het een aantal verlieservaringen kort na elkaar zijn geweest. Of omdat er nog geen ruimte is geweest om echt stil te staan.
Rouw en verlies kan zitten in kleine en grote dingen en speelt bij jong en oud. Soms is rouw en verlies heel verklaarbaar, zoals bij het overlijden van een dierbare. Maar een gevoel van verlies kan ook zitten in iets wat voor anderen niet zo groot lijkt.
Denk bij kinderen bijvoorbeeld aan het wisselen van school of het afscheid nemen van je lievelingsknuffel. Of het verlies van een dierbaar persoon of (huis)dier. Ook de scheiding van je ouders of het vertrek van je lievelings-juf kan grote indruk maken.
Ook voor een volwassene is het ervaren van verlies en rouw iets heel persoonlijks. Elke vorm waarin je iets mist wat nooit meer het zelfde zal zijn kan hier voor zorgen. Bijvoorbeeld wanneer je het beeld dat je van iets had moet loslaten, omdat de realiteit anders uit pakt. Soms weet je het gelijk en soms lukt het je niet om er gelijk ruimte voor te maken.
Vroeg of laat is het tijd.
Ik begeleid volwassenen en kinderen die vastlopen na het verliezen van iets of iemand dat hen dierbaar was. We doen dat in één op één sessies op mijn locatie in Doornenburg (gemeente Lingewaard).
Iedereen rouwt op zijn eigen manier en soms is het lastig om met al die emoties je weg te vinden. Of je nu jong of oud bent, of het nu gaat om het verlies van een dierbare of van het huis waar je altijd in hebt gewoond. Er komt een hoop op je af.
Bij ons is er, omgeven door natuur, de mogelijkheid om op jouw manier stil te staan bij dat wat er is gebeurd. Er zijn verschillende dieren aanwezig die, op een afstand of dichtbij, een rol kunnen spelen binnen de begeleiding. De aanwezigheid van dieren heeft een positief effect op het doorvoelen en verwerken van emoties. We zoeken samen naar wat het beste bij jou past. Zo kun je denken aan paardencoaching, de aanwezigheid van een van onze honden of misschien een wandeling bij de paarden of door de boomgaard. We kunnen ook gebruik van creatieve werkvormen zoals tekenen of schilderen.
Bij het verwerken van verlies is het nodig dat we de ruimte voelen om zonder oordeel te durven kijken naar alles wat er gebeurd is. We starten daarom altijd met een intake en kennismaking. We overleggen daarna met elkaar wat er voor de situatie nodig is, wat jij ervaart bij mij en wat ik zie gebeuren. Samen komen we dan tot een plan op maat.
Tijdens de begeleiding hebben we het over alles dat speelt of heeft gespeelt. We bespreken je verlieservaring en de impact die dat heeft op jouw leven. Ik sta daarbij naast je, we doorlopen samen jouw verhaal en vinden jouw weg in de verwerking daarvan.